- Provozovna:Náměstí míru 142, Domažlice
- E-mail:info@saman-shop.cz
- Telefon:+420 603 886 844
Základní údaje
-
Jméno:
Rozmarýn lékařský -
Rod:
Rosmarinus -
Země původu:
Středomoří -
Užití:
Odvar sušiny -
Dávkování:
3,5g/den -
Jiné názvy:
Rosmarinus officinalis -
Pozor:
Těhotné a kojící ženy po konzultaci s lékařem. -
Možnosti kategorie:
Byliny - Vyhledat v e-shopu
Rozmarýn lékařský
je oblíbenou středomořskou bylinkou a používá se v kuchyni, lidovém léčitelství, aromaterapii a v kosmetickém průmyslu.
UŽÍVÁNÍ A DÁVKOVÁNÍ
Čaj z Rozmarýnu je lahodný, aromatický a prokáže Vašemu zdraví cennou službu. Popíjet ho můžete dvakrát denně a připravíte ho následujícím způsobem: 1 lžičku (3 – 3,5 g) sušeného drceného Rozmarýnu zalijte 250 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj přeceďte a vypijte. Ze sušeného Rozmarýnu si můžete připravit i odvar a oplachovat si jím vlasy nebo ho přilít do koupele.
OBECNÉ INFORMACE
Rozmarýn lékařský pochází z jižní Evropy a původ jeho jména nacházíme ve slovech ros a marina: mořská rosa. Tuto rostlinu využívali již staří Řekové jako vykuřovadlo. Po Evropě se rozšířila během římského tažení v 8. století. Ve středověku se Rozmarýn umisťoval na podlahy domů, aby ochránil lidi před černým morem. V minulosti se také tradovalo, že přináší štěstí novomanželům. V současné době nalézá uplatnění u lidí, kteří mají problémy s trávením nebo se sníženou imunitou. Rozmarýn je stálezelený keř o výšce až 2 metry a postupem času dřevnatí. Charakteristické jsou pro něj jehličkovité kožovité listy a bledě modré květy. Rostlina svým aroma připomíná vůni borovice s mírně pryskyřičným a sladkým podtónem. Můžete si ji vypěstovat i na své zahrádce v truhlíku nebo květináči. Jelikož má velmi silnou aromatickou chuť, používejte Rozmarýn v kuchyni opatrně. Koření Rozmarýn skvěle souzní s vepřovým a skopovým masem, rybami, saláty, polévkami a omáčkami.
VHODNÉ PRO
- Osoby s problémy s ledvinami
- Osoby s problémy s trávením
- Osoby s nízkou imunitou
- Osoby s jaterními problémy
JINÉ NÁZVY PRODUKTU
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Rosmarinus officinalis





